Wat doet een netwerkbeheerder? En wat is het verschil met een systeembeheerder?

Netwerkbeheerder, systeembeheerder: gaat het hierbij om dezelfde functie of juist niet? In deze FAQ vertellen we u wat een netwerkbeheerder allemaal doet, wat een systeembeheerder doet en wat het verschil dus is tussen een netwerkbeheerder en een systeembeheerder.

Wat doet een netwerkbeheerder?

Wat doet een netwerkbeheerder: een netwerkbeheerder zorgt voor het beheer en voor de beveiliging van het computernetwerk tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Dit netwerk bestaat uit een infrastructuur van computers, servers, werkstations, netwerkapparaten (zoals printers, modems, telefoons, routers, camera’s) en kabels. Daarnaast is de netwerkbeheerder ook verantwoordelijk voor de technische verbindingen, het oplossen van problemen en storingen en het helpen van de gebruikers van het netwerk.

Met alle verschillende systemen die op het netwerk aangesloten zijn, moet er ook goed worden gekeken naar de beveiliging én het moet zo worden ingesteld dat alle gebruikers ermee kunnen werken. De hoeveelheid apparaten maken een netwerk complex en dus ook gevoelig voor problemen.

De belangrijkste taak van een netwerkbeheerder is het onderhouden van voldoende capaciteit, functionaliteit en integriteit van de infrastructuur.

Wat doet een systeembeheerder?

In tegenstelling tot een netwerkbeheerder die zich bezig houdt met een netwerk, is de systeembeheerder meer gespecialiseerd in systemen zelf. De systeembeheerder is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de computersystemen binnen een bedrijf. Systeembeheerders zorgen voor de implementatie en het up-to-date houden van hardware en software, voldoende back-ups in het systeem, het installeren van besturingssystemen, etc.

Naast het oplossen en verhelpen van bestaande problemen is het ook de taak van de systeembeheerder om te proberen om deze problemen te voorkomen.

Netwerkbeheerder vs. systeembeheerder

Vaak worden de functies netwerkbeheerder en systeembeheerder door elkaar gehaald. Of heeft een netwerkbeheerder dezelfde taken als een systeembeheerder en vice versa. Maar er zit dus wel degelijk verschil in beide functies. Waar een netwerkbeheerder zich bezighoudt met het netwerkbeheer en de netwerkverbindingen is de systeembeheerder dus gespecialiseerd in de systemen zelf.

Emma Solutions als netwerk- én systeembeheerder

Al sinds 1999 richten wij netwerkomgevingen in voor het MKB. En dat doen we op een veilige manier. Wij zijn ISO 27001 gecertificeerd. Dit houdt in dat wij voldoen aan de wereldwijde norm aangaande informatiebeveiliging. Wanneer u voor uw netwerkbeheer kiest voor Emma Solutions, bent u verzekerd van een goed onderhoud van uw complete bedrijfsnetwerk. Maar daarnaast kunnen we ook alle hard- en software voor uw bedrijfsnetwerk leveren. Wij zijn dus zowel netwerk- als systeembeheerder.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van Emma in uw specifieke situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij voorzien u graag van een gratis netwerkinventarisatie en een vrijblijvende offerte voor het overnemen van het beheer van uw netwerk.

Terug naar FAQ

Emma Solutions

Voor betrouwbare en veilige IT

Jouw IT-infrastructuur moet veilig en betrouwbaar zijn. Wij hebben altijd een IT-oplossing die bij jouw bedrijf past. Onze dienstverlening is maatwerk. Dat maakt het flexibel en eenvoudig te implementeren. Moderniseren of groei? Geen probleem, onze IT engineers bedenken een innovatieve IT-oplossing om jouw bedrijf verder te brengen. Wil je dat jouw IT- infrastructuur altijd up to date is en voorzien van de juiste security-oplossingen? Kies dan voor praktische online diensten en back-up in combinatie met All-In IT-beheer. Kies voor toekomstbestendige ICT.

Deze website gebruikt cookies