Wat is automatisering en wat betekent het?

De missie van Emma is om automatisering en innovatie naar een hoger niveau te tillen. En dit allemaal volgens de ISO 27001 certificering. Dit certificaat laat zien dat wij voldoen aan alle eisen op het gebied van informatiebeveiliging. Wij nemen uw zorgen op het gebied van automatisering weg, zodat u uzelf kunt richten op uw kerncompetenties. Maar wat is automatisering nou eigenlijk en wat betekent het? Dit lichten we graag verder toe in deze FAQ.

Wat is automatisering?

Met behulp van automatisering worden menselijke handelingen vervangen of verlicht door machines en computersystemen. Wat is het doel van automatisering? Om het leven van ons mensen gemakkelijker en goedkoper te maken. En soms worden taken zelfs ook preciezer, constanter, kwalitatiever of sneller uitgevoerd door machines en systemen.

Automatisering wordt op veel verschillende plaatsen in de samenleving toegepast om de werkzaamheden van mensen te verlichten of te vervangen. Fabrieken zijn het meest bekende voorbeeld van automatisering, maar ook op kantoren en zelfs in huis worden de mogelijkheden van automatisering steeds groter en steeds beter benut.

De basis van automatisering

De basis van automatisering is het vervangen van handmatig werk. Handmatig werk dat omgezet kan worden in stappen die door een systeem uitgevoerd kunnen worden. Werk waarbij directe inzet van een persoon noodzakelijk is. Er zijn drie verschillende soorten handmatig werk:

 • Fysiek handmatig werk
  Dit is het bewegen van objecten van A naar B.
  Voorbeeld: het plaatsen van een deur in een auto in de autofabriek.
 • Digitaal handmatig werk
  Het invoeren van gegevens in een systeem
  Voorbeeld: het verwerken van klantgegevens in een CRM systeem.
 • Persoonlijke intelligentie
  Menselijke intelligentie wordt gebruikt om beslissingen te nemen.
  Voorbeeld: het maken van een risico analyse.

Het antwoord op de vraag of alles geautomatiseerd kan worden, is nee. Een belangrijke voorwaarde voor automatiseren is dat er enige mate van voorspelbaarheid en routine in zit. We moeten eigenlijk tegen een systeem kunnen zeggen ‘Als dit, doe dan dat’. Kunt u het niet verwoorden? Dan is het ook bijna niet te automatiseren.

Verschillende vormen van automatisering

Automatisering kan op verschillende manieren worden ingezet. Wij zetten de diverse vormen van automatisering graag voor u op een rijtje:

 • Industriële automatisering
  Met industriële automatisering worden processen in fabrieken geautomatiseerd. Met behulp van industriële automatisering wordt het handmatige werk van veel personen stukken lichter gemaakt. Voorbeelden zijn lopende banden die diverse onderdelen naar de juiste plekken transporteren of robots die het zwarte werk overnemen.
 • Digitale automatisering
  Dit is het automatiseren van de verwerking van kennis, informatie en data. Meestal gaat digitale automatisering over het verwerken en vastleggen van informatie in systemen, zodat het op een andere plek weer op een andere manier gebruikt kan worden voor nieuwe inzichten. Voorbeeld is het ontwikkelen van een klantbeeld op basis van een CRM.
 • Kantoorautomatisering
  Met behulp van kantoorautomatisering worden werkzaamheden geautomatiseerd. Het gaat over het automatiseren van één of meerdere taken van een persoon. Het resultaat? Effectieve werken. In het geval van kantoorautomatisering wordt er vaak gebruik gemaakt van software tools.
 • Procesautomatisering
  Met procesautomatisering worden bedrijfsprocessen in een organisatie geoptimaliseerd. Hierdoor kan men binnen de organisatie snellere en betere beslissingen nemen. Voorbeelden van procesautomatisering zijn het verbeteren van de verkoopprocessen, het optimaliseren van de productieprocessen of het digitaliseren van de HR processen.
 • Huisautomatisering
  Niet alleen in fabrieken en kantoren wordt er een heleboel geautomatiseerd. Ook huisautomatisering is een vorm van automatisering. Denk hierbij aan huishoudelijke/elektrische apparaten.

Emma Solutions voor uw automatisering

Na het lezen van bovenstaande FAQ weet u wat automatisering is en wat automatisering precies betekent. En zoals u heeft kunnen lezen: automatisering is erg breed en erg divers. Bent u benieuwd wat Emma Solutions voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen op het gebied van automatisering? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord en gaan op zoek naar de beste oplossing in uw situatie.

Terug naar FAQ

Emma Solutions

Voor betrouwbare en veilige IT

Jouw IT-infrastructuur moet veilig en betrouwbaar zijn. Wij hebben altijd een IT-oplossing die bij jouw bedrijf past. Onze dienstverlening is maatwerk. Dat maakt het flexibel en eenvoudig te implementeren. Moderniseren of groei? Geen probleem, onze IT engineers bedenken een innovatieve IT-oplossing om jouw bedrijf verder te brengen. Wil je dat jouw IT- infrastructuur altijd up to date is en voorzien van de juiste security-oplossingen? Kies dan voor praktische online diensten en back-up in combinatie met All-In IT-beheer. Kies voor toekomstbestendige ICT.

Deze website gebruikt cookies