Wat is een private cloud? En wat is het verschil met een public cloud?

Er zijn verschillende vormen van cloud computing. Zo is er de private cloud en de public cloud. Maar wat is een private cloud en wat is het verschil met een public cloud eigenlijk? En wat is de meest geschikte vorm van cloud computing voor uw bedrijf? Emma Solutions laat u kennismaken met de private cloud in deze FAQ.

Wat is een private cloud?

Wanneer u kiest voor een private cloud worden speciaal voor uw bedrijf ingerichte servers gebruikt die als een dienst worden afgenomen. Deze servers staan dan in een apart datacenter. Een private cloud is dus een eigen cloud die bestaat uit hardware die niet gedeeld wordt met andere gebruikers. U huurt een netwerk, de servers en de opslag van een externe organisatie zoals Emma Solutions. Een gedeelte van uw IT-omgeving, inclusief beheer, besteedt u uit aan de private cloud leverancier.

Een private cloud is heel erg schaalbaar. Dit geeft u de kracht om te groeien of te krimpen wanneer u zou willen. Bij een private cloud kunt u een cloud samenstellen die volledig aan de wensen van u en uw onderneming voldoet, met uw eigen hardware en software.

Wat is een public cloud?

Een public cloud is de klassieke vorm van cloud computing. Bij een public cloud stelt een provider via internet een enorme hoeveelheid rekenkracht, opslag en andere resources beschikbaar aan het publiek. Een public cloud is goed te vergelijken met het afnemen van elektriciteit. Er is één groot elektriciteitsnetwerk en u betaalt daarvoor naar verbruik. Een public cloud wordt dus gebruikt door meerdere gebruikers. U merkt als organisatie niets van de andere gebruikers, maar u deelt wel de hardware met hen.

De public cloud is interessant voor organisaties met hele wisselende behoeften of met een snelle groei.

Private cloud vs. public cloud

Bij een private cloud zit alle bedrijfsdata achter een firewall, oftewel de eerste verdedigingslinie om het netwerk te beveiligen. Met andere organisatie worden (nagenoeg) geen resources gedeeld. Dit in tegenstelling tot een public cloud dus.

Daarnaast geeft een private cloud meer vrijheid, omdat ze volledig aanpasbaar zijn aan de manier van werken van uw organisatie.

Ervaring in de virtual private cloud

Emma Solutions heeft al meer dan 15 jaar ervaring in het inrichten en beheren van virtual private clouds. Een virtual private cloud is een mix van private cloud en public cloud. Bij deze mengvorm deelt u als gebruiker dus een groot deel van de onderliggende infrastructuur, waarvan u een afgebakend deel toegewezen krijgt. Deze scheiding wordt meestal op softwareniveau gerealiseerd. Dit wordt ook wel de laag van virtualisatie genoemd.

Onze private cloud is zo in te richten zoals u dat wilt. U neemt resources bij ons af en besteedt (een deel van) het beheer aan ons uit. Uw servers draaien in een gescheiden VLAN waardoor u volledige controle heeft over het inzetten van uw resources. Van alle servers wordt elke dag een complete back-up gemaakt.

Meer informatie?

Voor veel ondernemingen zijn kosten, toegankelijkheid, betrouwbaarheid, schaalbaarheid en veiligheid belangrijke aspecten bij het kiezen van de juiste cloudstrategie. Wanneer u kiest voor Emma, kiest u voor een ISO 27001 gecertificeerd bedrijf. Wij voldoen aan de wereldwijde norm op het gebied van informatiebeveiliging. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een Emma Virtual Private Cloud voor uw onderneming? Neem dan contact met ons op. Wij ontvangen u graag voor het geven van een demonstratie.

Terug naar FAQ

Emma Solutions

Voor betrouwbare en veilige IT

Jouw IT-infrastructuur moet veilig en betrouwbaar zijn. Wij hebben altijd een IT-oplossing die bij jouw bedrijf past. Onze dienstverlening is maatwerk. Dat maakt het flexibel en eenvoudig te implementeren. Moderniseren of groei? Geen probleem, onze IT engineers bedenken een innovatieve IT-oplossing om jouw bedrijf verder te brengen. Wil je dat jouw IT- infrastructuur altijd up to date is en voorzien van de juiste security-oplossingen? Kies dan voor praktische online diensten en back-up in combinatie met All-In IT-beheer. Kies voor toekomstbestendige ICT.

Deze website gebruikt cookies