Wat is in de cloud werken en wat zijn de voordelen?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van werken in de cloud. En dat is natuurlijk niet voor niets. Maar wat is in de cloud werken precies en wat zijn de voordelen van werken in de cloud? Wij van Emma Solutions zetten dit graag voor u uiteen in deze FAQ.

Wat is de cloud?

Om te begrijpen wat in de cloud werken precies inhoudt, is het handig om te weten wat in de cloud precies is. Het online opslaan van bestanden, wordt ook wel opslaan in de cloud genoemd. De betekenis van het Engelse woord ‘cloud’ is wolk. In dit geval een term die wordt gebruikt voor de beschrijving van een globaal netwerk van servers, elk met een unieke functie. Het is dus net als een wolk geen tastbaar ding, maar een reusachtig netwerk van externe servers die overal ter wereld aan elkaar gekoppeld zijn en fungeren als één ecosysteem.

Al deze servers zijn ontworpen voor het opslaan en beheren van gegevens, het uitvoeren van toepassingen of het leveren van content, streaming video’s, webmail, kantoorsoftware of social media. Dit betekent dat de informatie altijd en overal toegankelijk is.

Wat is in de cloud werken?

Eenvoudig uitgelegd is werken in de cloud het opslaan en opvragen van bestanden, gegevens en software op een andere plek dan op uw eigen locatie, namelijk op een externe cloudserver. Dit betekent dat u uw programma’s, bestanden en gegevens op elke locatie en op ieder apparaat kunt bereiken, zolang u maar een internetverbinding heeft. Werken in de cloud houdt dus in dat u altijd en overal uw werkzaamheden kunt uitvoeren. Alleen of samen met uw collega’s.

De voordelen van werken in de cloud

Eén van de grootste voordelen van werken in de cloud is dat het veel slimmer en efficiënter werkt. U en uw medewerkers kunnen namelijk op elk moment en op elke plaats inloggen om zo bij documenten, e-mail, etc. te kunnen. Deze documenten kunnen jullie bovendien delen met andere medewerkers en dat allemaal in een beveiligde omgeving. Samenwerken gaat dus stukken eenvoudiger. Ook hoeft er minder aandacht besteed te worden aan systeembeheer, omdat er een stuk minder technische kennis nodig is wanneer er in de cloud gewerkt wordt.

Daarnaast hoeft u bestanden niet meer per e-mail te sturen, maar kunt u ze gewoon direct delen via de cloud. En aangezien u als bedrijf geen eigen servers meer nodig heeft, bespaart u een hoop kosten en werkt u stukken milieuvriendelijker. Milieuvriendelijker omdat u bij werken in de cloud geen serverruimte nodig heeft die veel stroom verbruikt. De zogeheten CO2 voetafdruk is een stuk kleiner. Tenslotte is in de cloud werken erg flexibel. Neemt u tijdelijk een extra werknemer aan? Dan schaalt u voor korte duur op.

Veilig werken in de cloud

Omdat de cloud iets ontastbaars is, vragen veel mensen zich af of het wel echt veilig is. Naast dat het belangrijk is om de juiste partij te kiezen waarmee u in zee gaat om werken in de cloud mogelijk te maken, geven er nog een aantal tips om werken in de cloud te beveiligen:

  • Kies een goed en moeilijk wachtwoord.
  • Kies voor een extra verificatie.
  • Controleer regelmatig wie allemaal toegang hebben tot uw bestanden. Zet toegang uit bij mensen die niets meer met deze bestanden van doen hebben.
  • Beveilig eventueel uw (belangrijke) bestanden.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en bijbehorende voordelen van werken in de cloud voor uw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact op met Emma Solutions. Wij zijn ISO 27001 gecertificeerd. Dit betekent dat wij voldoen aan de wereldwijd gestelde norm aangaande informatiebeveiliging. Samen met Emma gaat u op zoek naar de beste oplossing in uw situatie.

Terug naar FAQ

Emma Solutions

Voor betrouwbare en veilige IT

Jouw IT-infrastructuur moet veilig en betrouwbaar zijn. Wij hebben altijd een IT-oplossing die bij jouw bedrijf past. Onze dienstverlening is maatwerk. Dat maakt het flexibel en eenvoudig te implementeren. Moderniseren of groei? Geen probleem, onze IT engineers bedenken een innovatieve IT-oplossing om jouw bedrijf verder te brengen. Wil je dat jouw IT- infrastructuur altijd up to date is en voorzien van de juiste security-oplossingen? Kies dan voor praktische online diensten en back-up in combinatie met All-In IT-beheer. Kies voor toekomstbestendige ICT.

Deze website gebruikt cookies